Irlands MiCA-plan: En banebrytende løsning for krypto og finans
EU (Den europeiske union) var en av de første regionene i verden til å innføre et omfattende sett med reguleringer for å styre utviklingen av kryptovaluta både for utviklere og investorer.
I juni 2023 trådte Reguleringen for markeder innen kryptoeiendeler (MiCA) i kraft. Siden da har alle de 27 EU-landene aktivt jobbet med sine egne strategier for hvordan de best skal implementere disse reguleringene i sine respektive land.
På den årlige konferansen for European Compliance and Legal hos Association for Financial Markets in Europe 23. september understreket Derville Rowland, visesentralbanksjef i Irlands sentralbank, at Irland er forpliktet til å være i forkant av sikker innovasjon ved bruk av MiCA.
Innholdsfortegnelse
Irlands syn på MiCA
I sin tale beskrev Rowland blokkjedeteknologier som en av de mest betydningsfulle og transformative innovasjonene innen finansielle tjenester de siste årene.
Hun fremhevet at det allerede finnes mange «positive historier» om hvordan blokkjede har påvirket ulike bransjer, spesielt gjennom tokenisering av investeringsprodukter, forbedringer i post-trade-infrastruktur og økt interoperabilitet mellom forskjellige finansielle systemer.
Ifølge Rowland representerer MiCA et avgjørende skritt for Europa på veien mot å bli en global leder innen adopsjon av disse nye og utviklende teknologiene. Det regulatoriske rammeverket vil gi lokale finansinstitusjoner de nødvendige retningslinjene for å fremme «finansiell inkludering» og bidra til å «demokratisere finans».
Med andre ord, MiCA har som mål å gjøre finansielle tjenester mer tilgjengelige for et bredere spekter av mennesker, og sikre at fordelene ved disse innovasjonene kan deles bredere i samfunnet.
For første gang introduserer MiCA et harmonisert regulatorisk rammeverk for hele kryptoeiendelssektoren i EU. Dette inkluderer prudenstielle og adferdsmessige krav for utstedere av e-pengertoken og aktivarefererte token, samt leverandører av tjenester innen kryptoeiendeler. Det er også spesifikke regler som gjelder offentlige tilbud av kryptoeiendeler som verken er e-pengertoken eller aktivarefererte token.
Irlands prioriteringer for implementering av MiCA
Rowland skisserte to hovedprioriteringer for Irland når det gjelder implementering av MiCA. Den første prioriteringen er å jobbe tett med andre EU-land og de europeiske tilsynsmyndighetene (ESAs) for å sikre en konsekvent implementering av MiCA i alle land.
Hun understreket at MiCA, som det første store regulatoriske rammeverket for denne sektoren, er en viktig mulighet for å sikre at ulike land ikke tar forskjellige tilnærminger som kan føre til regulatoriske inkonsekvenser over hele Europa.
Den andre prioriteringen er å forbedre autorisasjonsprosessen gjennom å fremme engasjement med industrien. Denne tilnærmingen vil bidra til å klargjøre sentralbankens forventninger til selskaper som ønsker å overholde MiCA-reguleringene.
Hun la til at dette fokuset allerede har ført til merkbare forbedringer, som bedre risikovurderinger, tydeligere kommunikasjon og mer effektive tilsynspraksiser.
Rollen til finansiell stabilitet og global konkurranseevne
Rowland understreket også behovet for å opprettholde finansiell stabilitet og motstandskraft innen den bredere finanssektoren. Hun forklarte at dette er avgjørende for å sikre langsiktig bærekraftig økonomisk vekst både i Irland og Europa. Ifølge Rowland må Europa konsentrere sin innsats om å lukke innovasjonsgapet med USA og Kina, spesielt innen avansert teknologi.
Fremgang i Europa
Selv om MiCA er en bred, EU-dekkende regulering, har medlemsland allerede begynt å legge til rette for at bedrifter skal kunne overholde de nye reglene i sine respektive land.
For eksempel kunngjorde Spania i oktober 2023 at de har til hensikt å begynne implementeringen av MiCA seks måneder før den offisielle fristen i juli 2026. Spanias kryptoreguleringsregler vil tre i kraft i desember 2025, noe som viser en proaktiv holdning til saken.
På samme måte har Latvias sentralbank tatt sine egne skritt for å tilpasse seg de nye kryptoreglene. Den har åpnet gratis forhåndslisensieringskonsultasjoner for kryptoselskaper, slik at de kan forberede seg på MiCA-overholdelse i god tid.
Denne proaktive tilnærmingen vil hjelpe selskaper med å forstå og navigere det nye regulatoriske landskapet, og sikre en jevnere adopsjon av retningslinjene.
Avslutningsvis vil EUs MiCA-regulering spille en betydelig rolle i å forme fremtiden for kryptovalutaer og blokkjedeteknologi over hele Europa. Ved å fokusere på finansiell inkludering, stabilitet og global konkurranseevne, har reguleringen som mål å plassere Europa i forkant av sikker og ansvarlig innovasjon.
Med medlemsland som Irland, Spania og Latvia som allerede tar avgjørende skritt mot implementering, ser fremtiden for kryptoregulering i Europa både lovende og godt strukturert ut.
Forfatter